En av de stora nackdelarna med att bo i radhus i tätort är egentligen bristen på lagringsutrymme. Vi har ju en stor kyl och en stor frys, ett vardagsskafferi som inryms i en skänk i köket, två köksskåp fulla med knäcke, snacks, kakor och kex, och ett förråd under trappen för torrvaror, konserver och allt annat. Det fylls upp rätt fort, och det som jag saknar mest, är en jordkällare eller svalförråd. Vi odlar ju lite, och ibland kommer det ju mycket på en gång. Jag skulle vilja kunna lagra mer av vår skörd och inte förlita mig lika mycket på kylen och frysen. Jag delar med mig av lite funderingar om detta senare, men i det här inlägget tänkte jag gå genom skafferiet lite och hur vi tänker kring mat.
Jag är ju egentligen inget fan av halvfabrikat, men konserver är ju ändå en naturlig del av preppandet och bra att ha mat i kris, men jag försöker ändå bara köpa det vi rimligtvis faktiskt kan äta och rotera av. Med två kinkiga småbarn varav en äter ganska selektivt behöver man fundera ett varv extra på vad man faktiskt handlar, så att det inte hamnar i soptunnan, för att kasta mat är nåt jag verkligen avskyr.
Konserver är för övrigt himla bra panikmat, när man bommat planering, veckomenyn, eller varit allmänt tidsoptimist och kommer hem efter en lång dag på jobbet med två hungriga små monster som ville äta för helst en halvtimme sen.
Vi lagrar det mesta av vår extra mat i ett förråd under trappen. Det är tyvärr inte så svalt som jag skulle önska där, men det funkar tillräckligt bra. Vi slarvade lite i slutet på förra året och det började gapa lite tomt i förrådet, men en tur till ÖB, Willys och Lidl rådde bot på det.
Passade också på att rensa lite i förrådet, gå genom konserverna och lyfta fram de saker som behöver ätas snart pga bäst före datum. Det var inte jättemycket, men det underlättar att lyfta fram de konserverna så de inte glöms bort. Nämnde jag att jag hatar att slänga mat?
Vi delar in skafferiet i flera sektioner för att få koll.
- Hel kyl och frys: Egentligen inte så himla mycket att tillägga. Frysen är oftast full. Vi skördar egna grönsaker och fryser saker i lagom portioner så vi har ofta ganska gott om grönsaker. Vi plockar svamp och fryser (eller torkar). Vi har en låda med färdigmat som man bara kan värma på. Vi köper kött via sajter som min farm och gårdssällskapet vilket innebär att vi oftast har det ganska trångt i frysen. Jag inventerar frysen i samband med större leveranser av kött, ser till att saker ligger i rätt låda, och att äldre grejer hamnar längst fram.
- Vardagsskafferiet av torrvaror: Innehåller sånt vi använder till vardags, gryner, ströbröd, mjöl, socker, ris, linser, pasta. Vi inrymmer detta i en skänk med sex lådor. Tre av lådorna innehåller torrvaror.
- Kryddor och bakning: Jag är en riktig kryddnörd. Det krävs 3 lådor för att inhysa allt mitt jox, plus ett antal flaskor av all slags vinäger och olja du kan tänka dig. Det är seriös hipstervarning på mina kryddor och flaskor
- Kex, knäcke och annat gott: Två skåp ovanför kyl och frys inhyser sånt som kanske inte är direkt nödvändigt, men ändå lite nice to have. Knäckebröd, skorpor, kakor, kex och snacks.
- Vardagsskafferi av konserver och såser: Vi har sånt som vi använder dagligen, eller måste rotera i den främre delen av vårt förråd under trappen. Det är lätt att få en översikt, och det finns ganska mycket smått och gott; extra ris, och pasta att fylla på i lådorna med torrvaror, såser, extra olja, konserver som används till matlagning från grunden, typ bönor och konserverade tomater, majs, fruktkonserver som vi använder i fruktsallad och på pizza, honung, sylt, frön och sånt. Och konserver färdigmat som går ut under året.
- Förrådet av nödmat: Resten av utrymmet inhyser nödmaten. Det består främst av olika konserver färdigmat, vatten och annan dryck, mjöl, socker, salt, större säckar ris och pasta, proteinbars och pulver, muslibars, varma koppen och diverse pastasåser.
Vi roterar vår nödmat en gång per år. De konserver som ska ätas samma år åker fram i skafferiet. De större behållarna av extra mjöl, pasta och ris, roteras in mer löpande, när det helt enkelt börjar ta slut i vardagsskafferiet. Då köper vi nya storpack för att ersätta.
Vattendunkarna roteras varje halvår. Vattnet använder vi i trädgården sommartid, och till växter och vattenodling inomhus på vintern.
Mängderna då? Hur jäkla mycket ska man egentligen samla på sig? Lite oklart hur många måltider vi egentligen sitter på. Jag har nog (konservativt) räknat på att vi har en 30-40 måltider för vår familj på fyra, som är lätt att värma på och lagra. Detta är inte inräknat med det som finns i kyl och frys, eller snacks och annat ätbart, eller det som finns i grönsakslandet under vår, sommar och höst. Vi ligger egentligen mest pyrt till med vattnet för det tar ganska mycket plats att ha mycket vatten. Vi har i runda slängar typ 60 liter vatten och lite annat drickbart och en del soppor. Vi vet att det inte är tillräckligt, och kommer titta lite närmare på hur vi ska kunna lagra mer. Tror detaljerna kring vattenhantering förtjänar ett eget inlägg.
Så, om man läser det här, vad ska man sammanfattningsvis dra för lärdomar?
Ja, det tåls att upprepas; vatten. Det var det som vi saknade i vår beredskap innan vi på allvar började prata prepping, och det är lätt att glömma, men ack så viktigt.
Mat. Det behöver inte vara konstiga frystorkade grejer som kostar skitmycket. Personligen, tror jag inte på allvar, att man kan sitta på ett förråd som meriterar 25 års hållbarhet. Inom den tiden borde man rimligtvis hunnit vidta andra åtgärder som inte kräver att man käkar konserver. Självklart kan man fundera på skaffa sånt i sin BoB, för att det är lättare att bära med sig, men dit har vi inte riktigt kommit än. Mitt enda undantag, som jag bunkrar mycket av är salt, ättika och socker. Sånt är lite knöligt att utvinna så där kan det vara värt att ha ett större förråd. Men i princip; Köp sånt som kan ätas till vardags. Köp inte äcklig mat. Man vill inte rotera äcklig mat och det är ett slöseri.
Jag får nog följa upp det här inlägget med något kortare om våra favoritkonserver och lite mer exakt vad vi brukar köpa. Det finns mycket att säga om mat, och strategier för att rotera, och lagra utan att tappa koll på vad man har. Avslutar med ett par bilder på förrådet. På återseende!
Främre delen av skafferiet Nödförrådet Vatten och annat