Vårkänslor och tomatsådder

Vilket fantastiskt väder vi haft den här helgen. Något blåsigt men soligt och ganska varmt. Ljuset såhär års ger mig energi, något jag saknat de senaste veckorna med allmänt jobbkaos och tuff situation hemma.

Den här helgen fick vi lite avlastning och kunde njuta av ett dygn utan barnen. Det behövs ibland. Bara en sån sak som att kunna få sova en natt ostört är guld värt. Att få sakna och längta efter barnen är också skönt ibland, speciellt när den senaste tiden varit fylld av konflikter som i grunden bottnar i en kasst anpassad skola. Nåja, vi kunde släppa detta en stund och ägna oss åt att äta gott, samtala, dricka vin, och kolla på serier. Och på förmiddagen spenderade vi dagen ute, med omskolning av sådder, ogräsrensning och försådd av tomat. Jag är trött nu, men på ett skönt, ickestressat sätt.

Nytt för årets försådder är att jag har mycket mer än vanligt. Dels för att vi planerar på att anlägga fler bäddar på lotten, men också för att jag inte kunde låta bli. Barnen är riktiga tomatätare, och jag insåg att jag behövde brutalt mycket mer chili för att göra sås och salt på, och så fick det bli. Förra året hade vi fyra sorters tomat och typ 10-12 plantor. I år planerar jag för hela 42 plantor fördelat på 18 sorter;

  • Bifftomat Ananas
  • Bifftomat Purple Calabash
  • Sweet ‘n’ neat lemon sherbet, en kortväxt god gul busktomat som barnens favorit förra året.
  • Sungold, en gul sort som lovordas av många för sin sötma.
  • Vilma, en kruktomat som vi odlar inomhus och som är tänkt att ge oss en försmak av sommaren innan de andra satt igång på riktigt. Försådd i december och börjar gå i blom nu.
  • Romello, plommontomat med fantastisk bra skörd. En av förra årets favoriter.
  • Green envy, för man måste ju ha en grön tomat i sin samling.
  • Honey bee, en riktig gul, tidig variant.
  • Subarctic Plenty, en tidig kanadensisk busktomat som också tål kyligare somrar. Man vet ju aldrig hur det blir.
  • Bajaja, en tidig buskig tomat som kommer passa fint på altanen.
  • Mei Wei, en tidig körsbärstomat som funkar på friland och trivs bra i vårt klimat.
  • Mongolian dwarf – beskrivs som den perfekta sorten för den late. Mycket lågväxande (20 cm) och rikgivande som producerar stora tomater på runt 200 g. Ska också vara väldigt tidig och snabbväxande.
  • Kalinka Malinka – nybörjartomat som inte kräver speciellt mycket pyssel. Högväxande och ger medelstora röda frukter.
  • Yantarnyi – gul lågväxande busktomat som fixar friland även i svenskt klimat.
  • Blondkopfchen, rikgivande gul variant som ska vara riktigt god, enligt min syster som skickat frön.
  • Wapsipinicon Peach – ljusgul lite lätt fjunig tomat. Lät rolig och annorlunda. Och namnet är omöjligt att uttala.
  • Silvery Fir Tree – annorlunda busktomat för altanen. Ger medelstora tomater på ca 50 g
  • Kenneths piennolo – hållbara vinterlagringsdugliga tomater som tack vare sitt tjocka skal kan lagras i 7-8 månader.

Vi kommer i sedvanlig ordning ha en tomat och chilidjungel på altanen. Barnen (och grannbarnen) snacksar fritt på tomater och det tycker jag är bra, därför behöver vi många sorter som funkar i kruka.

Nytt för i år är att vi också kommer anlägga en stor tomatbädd på odlingslotten. Eftersom vi har så begränsat med plats gäller det att vi utnyttjar ytan effektivt, därför planerar vi att bygga tomatpålar för de höga sorterna, och plocka bort mycket av det nedre buskaget för att tillåta ett par lågväxande sorter, sallat och kryddor att växa i anknytning. Det kommer gå åt myyyycket gödsel för att kunna få till det här.

Några sorter fick givetvis stryka på foten. Bland annat har vi tidigare haft Black Cherry, Tumbling Tom och Bloody Butcher. Tumbling Tom är förvisso god, men vi har inget bra ställa att hänga up någon ampel på. Black Cherry blir tyvärr inte bra hos oss, då den spricker av temperaturskillnaden mellan natt och dag och kräver antagligen växthus för att bli riktigt bra. Bloody Butcher är det inget speciellt med, men min mor ska få en sån planta så hon kan skörda de gröna tomaterna och mjölksyra dem.

De flesta sorter är köpta eller bytta från privatpersoner, i odlingsgrupper på facebook. En del sorter har min syrra skickat från andra sidan Atlanten. Hon köper mycket kulturarvssorter, och har fixat några som funkar i nordiskt klimat. De sorterna ska bli extra kul att prova. Vi undviker hybrider, med några få undantag, då tanken är att vi så småningom ska skörda egna frön framförallt från favoriterna och de mer ovanliga sorterna.

Vi har valt tomatsorterna med omsorg, om än lite väl många. Det är svårt att bestämma sig ibland. Tanken är att vi ska få god skörd under lång tid, både på vår altan och på odlingslotten. I avsaknad av växthus har vi valt härdiga sorter som är väl lämpade för odling på friland i nordiskt klimat.

I år vill jag kunna ta tillvara och spara på en del tomater så vi slipper köpa så mycket under vintern. Planen är att göra egen tomatsås, konservera, frysa in och till och med soltorka. Vi är tomatfanatiker hela bunten, och hemodlade är naturligtvis så mycket godare än butiksköpt. I vanlig ordning har jag garderat mig och satt några extra frön. Jag har haft stora problem med sorgmygg, och jag är osäker på grobarheten på vissa sorter. Om alla gror är jag in big trouble. Jag har inte hjärta att kasta plantor, så det kommer nog bli en hel del vänner, bekanta och grannar som blir med tomatplantor då.

Planeringen för odlingssäsongen är i full gång. Jag kan knappt bärga mig. Eftersom jag redan nu börjar få platsbrist, behöver jag fixa så många fyrkantiga omskolningskärl (läs mjölkkartonger) som jag bara kan, och jag planerar på beställa tre nya odlingslampor med sugpropp så att vi kan utnyttja varenda fönsterbräda i huset.

Den tiden på året då det står plantor typ överallt i huset är nu här. Make hatar mig och barnen får trippa runt för att inte välta mina växter och få en arg Hulken-liknande morsa på sig. I love it!

Advertisement

5 thoughts on “Vårkänslor och tomatsådder

  1. Bland det roligaste med tomater är ju alla sorter som finns, tycker jag! Jag odlar tomater för första gången i livet i år, får se hur det går! 🙂

    Like

    1. Jag håller med. Färre av varje planta, men många olika sorter. Samma princip gäller för chili, och bönor och kål, sallat, ja egentligen allt. Men just när det gäller tomater så finns det ju så galet mycket att välja på.

      Like

      1. Haha, ja, det är lite av en tomatdjungel där ute! Jag valde till slut två sorter (och fick en liten planta av en kollega). Har redan en lång lista på fler sorter jag vill prova!

        Liked by 1 person

    1. Vi har inte mätt exakt, men om jag får chansa så är det runt 30 kvm. Så inte jättemycket. Nu ska ju inte alla tomater upp till lotten, utan vi kommer ha en hel del stående i krukor på vår tomt, ungefär hälften. Vi tänker oss 5 tomatpålar på lotten, och en påle tillåter 4 tomatplantor. Vi har tidigare ca 4 plantor / pallkrage, så det funkar på liten yta, om man är noga med att tjuva och plocka bort de nedre bladen, samt gödslar som en galning.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s